Lelkipásztor kutya filmkritika

Eredeti címe: Because of Winn-Dixie

Őszinte leszek, elfogult vagyok. Nem szeretem az olyan filmeket, amik azt mutatják be, hogy mennyi problémát tud okozni egy kutya. Ugat, szétrág, leborít, elszökik, stb. Ez olyan, mint az amerikai filmekben a szülés: minden nő ordít, szenved, kínlódik. Ha pedig megkérdezünk egy átlag magyar nőt, hogy mi volt a szülőszobában, akkor kiderül, hogy semmi olyasmi, mint a filmekben. (Közben persze csodálkoznak, hogy nem születik elég gyerek, mikor minden lány úgy nő fel, hogy a szülés egy kibírhatatlan szenvedés, meg vége az életnek, mert mennyi baj van velük meg milyen drága a babakocsi, stbstb..)

Na jó, próbálok lehiggadni.

Szóval a cselekmény: Adott egy nagytestű kóbor kutya (Winn-Dixie) és egy magányos, anya nélkül felnövő kislány. Aki ráadásul új a városban és nincsenek barátai. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy az apja a lelkész a kis közösségben. A lány természetesen meg akarja tartani a kutyát, aki viszont folyamatosan kellemetlen helyzetbe sodorja nemcsak őt, de az apját is. Végül a kutyának köszönhetően olyan élethelyzetekbe kerül, hogy új embereket ismer meg és egyre több barátja lesz.

Mint mondtam, Winn-Dixie egy problémás kutya, aki bár okos, de abszolút neveletlen. Nem hallgat az újdonsült gazdájára, beleeszik az asztalon lévő ételekben, elszaladgál engedély nélkül. Persze, tudom, hogy ezek életszerű dolgok, de talán nem pont ezeket kellene kihangsúlyozni, mert ezek láttán még kevesebb szülő fogja engedni a gyerekének, hogy kutyát tartson.

A filmben persze minden jóra fordul, de azokhoz elég sok szerencse és váratlan dolog kell, szóval ez a része viszont nem életszerű. Ezt a filmet látva nem lesz több emberből "kutyabarát". Nem értem, hogy ez a film hogyen kerülhetett be egy olyan összeállításba, amiben a legjobb kutyás filmek vannak. Hol összemérhető ez az eredeti Lassie-vel vagy egy Hacsi-val?

A címadás is tragikus: "Lelkipásztor kutya". Kicsit féltem is tőle először, hogy majd a kutya is megszólal benne és előadásokat tart az élet nagy dolgairól. Szerencsére nem így történt. Maga a film egyébként ifjúsági filmként megállná a helyét. Bemutatja a fiatalok és a vidéken élők problémáit, kínál megoldási lehetőségeket, de igazából a kutya ebben nem sokat segít. Kizárólag a véletlenek egymásutánja miatt alakul egyre pozitívabban a főszereplő lány élete. Sokszor Winn-Dixie csak hátráltatja ebben. Sajnálom. :( Sőt, ha azok a véletlenek másképpen sültek volna el, akkor szegény kislány még inkább perifériára került volna. No de ez egy kutyás filmajánló, nem pedig filozófiai előadás, szóval a lényeg: nézzétek meg, ha nincs jobb programotok, de nem olyan nagy szám, mint ahogy néhányan felpontozták.