Ne haragudj, sajnos jobb minőségű képeket nem tudtam szerezni.

A Farkaslesen című filmben arra keresik a magyar kutatók a választ, hogy miben különbözik a kutya a farkastól. A cél érdekében magukhoz vesznek néhány pár napos farkaskölyköt, akiket egyetemi hallgató lányok nevelnek majd fel "családi környezetben".

Egy ideig nagyon hasonlóan viselkednek, ám hamarosan a farkasok valódi farkassá válnak. Az embert nem tekintik partnernek, pláne főnöknek. Gyorsan önállósodnak, ugyanakkor az őket felnevelőkkel különleges viszonyban maradnak egész életükben, akkor is, ha közben visszakerülnek fajtársaik közé.

Számomra a megdöbbentőbb az volt, hogy milyen biztonságban vannak az emberek a marakodó, vicsorgó, egymásra "támadó" farkasok között. Bevallom, én sok filmbeli szituációban ijedten hátráltam volna - míg a lányok magabiztosan kezelték a helyzetet.

Tanulságok: Nagyon sok dolog van a világon, amit még mindig nem tudtam és hogy bármennyire is szeretnénk, több ezer éves fejlődést, változást bizony nem lehet elérni olyan gyorsan.

A témában ajánlom a csehszlovák farkaskutya és a saarloosi farkaskutya történetét!

A filmből sok érdekes dolog derül ki, mint pl.:

  • A farkasok élőhelye nagyon beszűkült, ennek ellenére ma is élnek vadon Magyarországon. Igaz, csak néhány példányról van szó
  • Egy farkas akár 5 kiló "húst" is meg tud ennyi egyszerre, de nagyon sokszor éheznek.
  • A kutya és a farkas akár egy faj két változatának is tekinthető, hiszen egymással szaporodni képesek, sőt a filmben láthatjuk, hogy párválasztáskor akár előnyben is részesíthet egy kutyát a nőstény farkas

A film hasznos és ajánlott akár gyerekkel való megnézésre is, habár a tempója és tartalma miatt inkább talán csak a 10 év felettieket fogja igazán lekötni.

Hivatalos leírás: a Farkaslesen film a port.hu-n.