Balto 2, a Farkaskaland filmkritika

A film eredeti címe: Balto: Wolf Quest

Bevallom, mindig félek a folytatásoktól, mert a legtöbb esetben egy kerek egész történetet akarnak erőltetve folytatni csak azért, hogy a stúdiónak újabb bevétele legyen. Lényegesen egyszerűbb valamit még pluszban kitalálni, mint egy egészen új történetet megalkotni. (Szemben pl. egy Harry Potterrel, ahol a részek összege adja ki a teljes történetet.)

Sajnos a Balto 2 esetén is ezt érzem. Inkább készült ez "muszájból", pénzért, mert jobb ötletük nem volt. Persze könnyen lehet, hogy csak az én elvárásaim voltak túl magasak és egy átlagos gyerek vagy kutyabarát felnőtt számára ez jó kikapcsolódás. (Én személy szerint nem néztem volna végig, ha nem egy ilyen kutyás honlapot üzemeltetnék.)

Kezdem azzal, hogy a történet logikailag(!) nem is egyenes folytatása az első résznek. Balto ugyanúgy a város mellett él, nem tartozik sehová. Mintha senkit nem érdekelne a városban, hogy ez a kutya egy hős, aki jópár ember életét megmentette. Nehezen hihető, hogy senki nem akarta befogadni, ő pedig nem akarna végre az emberi és társadalomhoz tartozni. (Az első részben éppen az volt a baja, hogy mindent megtesz ezért, de hiába.)

A nagyobb problémám a filmmel az, hogy teljesen átment egy eziterikus útkeresésbe, ahol a fizikai és a szellemvilág egyszerre van jelen és soha nem lehet tudni, hogy egy adott szereplő akkor most "létezik-e" vagy sem, ott van-e, vagy csak Balto képzeli őket oda. Persze egy mesefilmben ez rendben lehet, de talán nem ilyen tálalásban kellett volna.

Cselekmény: Megszületnek Balto és Genna kölykei, akik közül csak egy hasonlít farkasra, viszont őt nem is fogadja senki örökbe. Eközben Baltonak folyamatosan rémálmai vannak tengerről, varjakról, menekülésről. A hónapok gyorsan telnek, Balto lánya pedig kutyának érzi magát és kutyaként viselkedik, de a világ őt farkasnak látja. Mikor szembesül ezzel az óriási ellentéttel, próbál elszökni a valóság elől, illetve elindul megkeresni a saját útját a vadonban. Az apja persze utána indul, hogy megkeresse. A Farkaskaland alcím arra utal, hogy végül mindketten egy farkasfalkában találják magukat és mindkettőjüknek fontos szerepet szántak az "égiek".

Az első rész után érdemes megnézni a másodikat is, de önmagában ez a mesefilm nem egy nagy történet. A kötelező műsoridő ki van töltve végülis (néha énekléssel), de ennél többet sajnos nem is tud. Persze egy mai átlag amerikai hányós-f**ngós "poénokkal" tűzdelt baromságnál még mindig élvezhetőbb, szóval minden relatív. :)