Műtéti beavatkozás, amelyre csak akkor van szükség, ha a szuka nem képes világra hozni utódait. A leggyakoribb ok a kölykök mérete és formája, valamint az anyakutya medencéje közötti aránytalanság. Egyes fajtáknál ( Angol és Francia buldog, Boston terrier, Skót terrier) viszonylag sűrűn fordulnak elő ilyen természetű problémák.

A fájásrenyheség is okot adhat a műtét elvégzésére. Ilyenkor v. egyáltalán nem indul meg az ellés, vagy úgy kimerül a szuka a szüntelen görcsöktől, hogy felhagy a további erőlködéssel. Mindkét esetben segíthet a hormoninjekció, de szükségessé válhat a császármetszés is. Valamennyi fajtánál akadnak ún. szerencsétlen esetek, amikor a méhben csupán egyetlen kölyök fejlődik, de az olyan nagyra nő, hogy a szuka nem képes világra hozni. Néha szülés közben két kölyök úgy beékelődik a szülőútba, hogy a beavatkozásra szükség van. A gyakorlott tenyésztő általában tudja, hogy mikor zajlik az ellés normálisan, és mikor van szükség segítségre.

A császármetszés során a szuka hasüregét felnyitják, és a kölyköket kiszedik a méhből. A műtét nagy gyakorlatot követel a szakembertől, hiszen a cél az, hogy az anyakutya és a kiskutyák egyaránt életben maradjanak. Az időben végrehajtott beavatkozás egyébként sokkal kevésbé viseli meg a szukát, mint a hosszadalmas, keserves, hiábavaló kínlódás. Az operáció után 3-4 órával a szuka általában már szoptathat.

Az a tény, hogy a nőstény kutya már átesett egy császármetszés en, nem jelenti azt, hogy a legközelebbi ellés nem mehet végbe természetes úton; a műtét tehát nem jár semmiféle hátrányos következménnyel. Két császármetszés után azonban nem ajánlatos fialtatni a szukát. Gyakran a műtét során derül ki, hogy a méhben levő magzatok elpusztultak, illetve hogy a méh sérült. Ilyen esetben a beavatkozás során olykor a méhet is eltávolítják.