Egyes kutyák - mint némely ember - születésüktől fogva hajlamosak arra, hogy a környezet bizonyos anyagaira különböző módon reagáljanak. Az allergiás bőrgyulladásos kutyáknál jellegzetes bőrbetegség alakul ki, amelyet olyan tünetek kísérnek, mint a vakarózás, a bőr harapása és kaparása abban az esetben, ha olyan anyaggal találkoznak, amelyre allergiásak. Ilyenkor a bőr kivörösödik, kis vörös dudorok, később szivárgó, tapadós bőrfelületek és hegek - néha hámló rétegek - keletkeznek. A kivörösödő bőr érintésre rendellenesen forró, elhanyagolt esetekben megvastagodik, a szőr erősen hullik. Ha hosszabb ideig nem kezelik a kutyát, ezek az elváltozások állandósulhatnak. Azok a területek, amelyeket az állat erősebben vakar, fertőződhetnek. Az allergiás bőrgyulladásban szenvedő ebek gyakran nyalogatják a lábukat és a mancsukat. Ez vörösesbarna elszíneződést okozhat szőrzetükön.

Az említett bőrtünetek mellett az allergia általánosabb jelei is mutatkozhatnak, pl. vizes orrváladék, tüsszögés, valamint fokozott könnyezés és kötőhártyagyulladás.Az allergiás bőrgyulladás gyakori okozói a bolhák. Ha a gazda időnként gondosan ellenőrzi, hogy van-e kutyájában bolha, akkor megelőzheti a bajt, illetve enyhíthet a már kialakult betegségen. Ám különböző bolhairtó szerek (spray vagy folyadék) használatával óvatosnak kell lenni, mert ezek néha még fokozhatják is a gyulladást. Ha a tulajdonos úgy véli, hogy kellő gonddal bolhátlanított, de a kutya tovább vakarózik, annak egyebek között a következő okai lehetnek:

  1. egyetlen bolhacsípés is, amely (akár észleljük, akár nem) az allergiás állatnál rendkívüli viszketést okozhat;
  2. a kutyák a bolhákon kívül vagy éppen azok mellett számos más dologra is allergiásak lehetnek, többek között a virágporra, a földre, a gyapjúra stb.;
  3. nem feltétlenül biztos, hogy ilyennel van dolgunk, lehet az pl. rühesség is!

A gyakori fürdetés (kb. kéthetenként) sokszor segít a tünetek enyhítésében, illetve kezelésében, továbbá abban, hogy a másodlagos baktériumos fertőzést megakadályozza. Segít továbbá az allergének eltávolításában a szőrzetről, s úgy tűnik, enyhíti az allergiás bőrgyulladással járó általában gyulladást. Célszerű gyermeksamponnal fürdetni, kerülni kell a mosószappan vagy a mosószerek használatát. Amennyiben úgy látjuk, hogy a fürdetés csak ront a kutya bőrének állapotán, azonnal abba kell hagyni. Gyakran előfordul, hogy ha a viszketés egyszer elkezdődött, még akkor is folytatódik, ha az irritáció eredeti okát megszüntettük. Ez a vakarózás eredménye lehet, amely a károsodott sejtekből viszketést okozó anyagokat szabadít fel.