Az élő szervezet rendellenes, túlérzékeny reakciója bizonyos anyagokkal - főleg fehérjékkel - szemben. Ezek lehetnek különböző élelmiszerek, gyógyszerek, növényi és állati részek (szőr, toll, virágpor), továbbá mindenféle egyéb anyagok (pl. vegyi anyagok). Az úgynevezett fajidegen anyagok megindítják az ellenanyag képződését, és ez a szervezetet túlérzékennyé teszi. Vannak kutyák - főleg fiatal ebek -, amelyek pl. különböző táplálékok elfogyasztása után csalánkiütést vagy hasmenést kapnak. Ezek túlérzékeny, allergiás szervezetű ebek. Az egészséges emésztőcsatornából ugyanis nem juthat idegen fehérje a szervezetbe. A túlérzékeny, allergiás egyed emésztőcsatornáján keresztül azonban - feltehetően valamilyen kóros elváltozás miatt mégis keresztülhatol az idegen fehérje, és a véráramba jutva olyan különleges túlérzékenységet vált ki az állat szervezetében, hogy az illető kutyán lényegében mindig többé-kevésbé súlyos mérgezéses tünetek tapasztalhatók, valahányszor azzal a bizonyos fehérjével találkozik. Ez általában a fiatal kutyák betegsége, amely felnőtt korukban rendszerint elmúlik. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a felnőtt kutyák között nem fordulhatnak elő túlérzékeny egyedek.