Veszettség vagy veszettség gyanúja esetén rendelik el, általában 90 napos időtartamra; de szükség esetén meghosszabbítják. Az ebzárlat ideje alatt minden kutyát és macskát elzárva, illetve az ebeket megkötve kell tartani úgy, hogy azok más kutyákkal vagy macskával ne érintkezhessenek. Zárt udvarban az állatok elzárását vagy megkötését a tulajdonos mellőzheti, ha azok onnan nem tudnak kiszökni. Az ebzárlat idején a kutyát csak pórázon vezetve, szájkosárral ellátva lehet kivinni a szabadba. Az ebzárlat alatt levő község területéről kutyát vagy macskát csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. A polgármesteri hivatal köteles ebzárlat idején szabadon talált kutya vagy macska befogásáról és kiirtásáról intézkedni. Ha az állattartó igazolja, hogy az ebzárlat megszegése hibáján kívül eső okokra vezethető vissza, kérelmére az eb hatósági megfigyelés alá helyezhető; ez a megfigyelés az ebzárlat megszűnéséig tart.

Az ebzárlatot feloldják, ha annak ideje alatt az adott községben veszettséget vagy veszettség gyanúját kutyán vagy macskán újból nem állapították meg; az ebzárlat tartama alatt veszettségnek vagy veszettség gyanújának más hasznos háziállaton történő megállapítása a zárlat feloldását nem érinti.

A pásztor- és vadászkutyák, valamint a fegyveres testületek ebei rendeltetésszerű használatuk idejére mentesek a korlátozások alól. Az ebzárlatot hirdetések, falragaszok, hangszórók stb. útján hozzák a lakosság tudomására.