A D-vitamin a kalcium-anyagcseréhez, továbbá a csont- és fogképződéshez, valamint a zavartalan növekedéshez nélkülözhetetlen vitamin. Elősegíti a kalcium felszívódását az állat beleiből. általában tapasztalat, hogy a napfényben sokat tartózkodó kutyák bőrében képződő D-vitamin teljes mértékben elegendő a számukra; ha a természetes D-vitamin-ellátás valamilyen okból nem kielégítő és a pótlásáról nem gondoskodunk, akkor az ebek - a kalcium- és a foszforellátás mértékétől függően - enyhébben vagy súlyosabban megbetegedhetnek. Az egyik legáltalánosabb D-vitamin-hiány okozta betegség az angolkór.

A D-vitamin-szükségletet - és hatékonyságát - figyelemreméltóan befolyásolja a táplálék kalcium-foszfor aránya; ha pl. 1,2:1 arányú kalcium-foszfor-tartalmú táplálékkal etetjük a kutyát, akkor az angolkór ellen teljesen védetté válik. A D-vitamin-hiány és az angolkór kialakulása a leggyakrabban a gyorsan növekedő, nagy termetű kutyáknál fordul elő. Ezek az ebek azért érzékenyebbek a D-vitamin-hiányra, mert csontképződésükhöz rendkívül sok kalciumra és foszforra van szükségük. A túlzott mennyiségű D-vitamin fogyasztása is súlyos rendellenességeket okozhat; pl. a csontok nagyobb mértékben elmerevednek vagy a lágy szövetek megkeményednek.

A leggazdagabb természetes D-vitamin-forrás a különböző halak mája, illetve az ezekből készült kivonatok (csukamájolaj).