A bőrgyulladás jellemző tünete a bőr kipirosodása. A baktériumok a már elvakart, felsértett bőrbe hatolnak be, a vakaródzással tehát a kutya csak ront a saját helyzetén. Súlyosabb esetben a bőr megduzzad, nedvedzik, apró hólyagocskák jelennek meg, majd a hólyagok felrepednek, és a bőrön folytonossági hiányok keletkeznek. Az érintett felület teljesen megkopaszodik. A gyulladás kis területen is elindulhat, és egyre nagyobb felületre terjed ki. A beteg bőr rendkívül érzékeny. Helyi elváltozásokon túl láz, étvágytalanság, nyugtalanság is felléphet. A gyulladás néhány naptól több hétig is eltarthat, de rendszerint gyógyulással végződik, különösen ha idejekorán, szakszerűen kezelik a kutyát.

A bőrgyulladás allergiás vagy érintkezéses alapon keletkezhet. Az allergiás bőrgyulladás leggyakoribb okozói a bolhák. Túlérzékeny egyedeknél már egyetlen bolhacsípés is gyulladást okozhat. A kutyák, hasonlóan az emberekhez, virágporra, gyapjúra stb. is allergiásak lehetnek.

Az érintkezéses bőrgyulladás különféle irritáló anyagok hatására alakulhat ki (szappan, bolhairtó szerek, festékek, tisztítószerek, vegyi anyagok stb.).

A bőrgyulladás elsősorban az ajak, a hüvely, a farok töve környékén, a lábujjak körüli bőrredők között keletkezik. Ha a kutya gyakran szenved ebben a bajban, az a teljes immunitás hiányára utal.

A bőrgyulladás gyakran más betegségek (pajzsmirigy csökkent működése, szőrtüszőgyulladás stb.) kiváltotta immunitáscsökkenés következtében jelenik meg. Gennyesedés, szövetelhalás, sipolyok, furunkulusok kialakulása kínozza ilyenkor az egyébként is legyengült állatokat. Viszketés és szőrhullatás is kísérheti a bajt, amely csak hosszú ideig tartó, erőteljes és általában kezeléssel gyógyítható meg.