Viszonylag ritka kutyabetegség; mikroszkopikus gombák okozzák. A gombák a bőrfelületen először csak az elhalt hámsejtek között élnek, s azok fehérjeanyagából táplálkoznak. Időnként azonban váratlanul parazitaként viselkednek: fonalaikat a hámszövet élő sejtjeibe bocsátják, és igen kellemetlen bőrbetegséget okoznak.

A szervezet próbál ellenük védekezni, és ellenanyagokat termel, amelyekkel úgy-ahogy féken tartja őket. Fertőzőképességük időnkénti fellángolásának okát nem sikerült tisztázni. Lehetséges, hogy a megtámadott szervezet védekezése és ellenállása olykor valami okból csökken, de az is előfordulhat, hogy a gomba támadóképessége külső körülmények hatására fokozódik.

A betegség általában úgy kezdődik, hogy a kutya mellkasán 1-4 cm átmérőjű foltokban a szőr kihullik. Az elváltozott bőrfelület néha "kibírhatatlanul" viszket, máskor viszont az állat egyáltalán nem vakaródzik.

A biztos diagnózishoz a gombaspórák kimutatása és laboratóriumi tenyésztése szükséges.

A bőrgombásodás leküzdése rendkívül nehéz. Az első probléma, hogy a spórák kimutatása mikroszkópos vizsgálattal is alig lehetséges. Már a felfedezése is nehéz, de még nehezebb annak eldöntése, hogy melyik bőrgombafaj a kórokozó. Rendszerint csak hosszú ideig elhúzódó, költséges laboratóriumi tenyésztés vezethet célra; a gyógykezelés v. a védekezés módja - a hatásos gombaölő gyógyszerek kiválasztása - sem könnyű. Csak az utóbbi évtizedekben sikerült a gyógyászatban olyan szereket találni, amelyekkel a bőrgombásodást eredményesen lehet kezelni.