Az egészséges, felnőtt kutyának naponta egyszer-háromszor van széklete, testnagyságtól függően összesen mintegy 50- 250 g mennyiségben. Gyakorisága nagymértékben függ a táplálék összetételétől és mennyiségétől, a kutya korától és mozgásától, a különböző betegségektől, valamint a megivott folyadék mennyiségétől. A széklet színét elsősorban a táplálék összetétele befolyásolja: sok hús etetésétől sötétbarna, vegyes koszton való tartásnál sárgásbarna. Sok csont etetésétől világossárga, majdnem fehér színű.

A táplálkozás után minden kutyában működni kezdenek a belek, mert a gyomor megtelik, és ez serkenti az egész bélmozgást. Tulajdonképpen ez a gyomor-bél reflex, és ez a reflex a szopós kiskutyáknál olyan erős, hogy szinte minden szopás után van székletük. Az egy-két napos újszülött kölyök székletét magzat szuroknak nevezik; ez rendszerint sötétzöldes fekete, sima és ragadós konzisztenciájú. A széklet néhány napon belül sárgásbarna lesz. Általában pépes, néha kicsit hígabb, de sohasem túl kemény. Nem az a lényeg, hogy a kölyöknek hányszor van széklete, hanem inkább az, hogy milyen halmazállapotú, és a kiskutya jól érzi-e magát. Ha a széklet konzisztenciája, színe a megszokottól eltérő, akkor rendszerint gyomorrontásról v. enyhébb bélfertőzésről van szó. Ha hirtelen az ürítés v. gyakoribbá válik és a bélsár színe zöldes lesz, sőt a szaga is kellemetlen, akkor az enyhébb v. súlyosabb hasmenéssel járó bélfertőzés. A kölyökkutya székletzavara legtöbbször az elválasztás, illetve a táplálás során alakul ki úgy, hogy ezt nagymértékben figyelembe kell venni.

A felnőtt kutya bélsarának színét mindenekelőtt a táplálék összetétele határozza meg. A bélsarat színezheti a szájon keresztül beadott gyógyszer is, pl. az orvosi szénnel kezelt állat ürüléke fekete. A bélsár szagát az elfogyasztott táplálék is befolyásolja. A kutyák rendszerint bűzös bélsarat ürítenek, mivel viszonylag sok fehérjét, húst, tojást, tejet kapnak. A bélsár kellemetlen szaga a béltartalomban visszamaradó fehérjék és aminosa-vak bakteriális bomlásából származik. Rendellenes emésztésre nemcsak a bélsár megváltozott alakjából, hanem annak szagából is következtetni lehet. Sok szénhidrát etetésekor az ürülék átható, savanyú szagú, a fehérjeemésztés zavara esetén pedig kellemetlen, rothadó, szúrós szag a jellemző.

Az ürülékben esetenként vér is látható. Ez származhat a belek végső szakaszából. Ilyenkor a bélsár felületét csíkosra festi. Élénkvörös színéről könnyen felismerhető. Ha a vérzés az emésztőcsatorna elejéről származik, akkor a vér már emésztett formában kerül a külvilágra. A bélsár ekkor sötétbarna, sőt fekete színű is lehet. A bélsárban - kölyök- és felnőtt kutyánál egyaránt - ritkán szabad szemmel is észrevehető bélférgek vagy bélféreg-ízek vannak (orsóférgek, galandféregízek).