A kutya emésztőrendszerében elakadó idegen testek mindenkor komolyan veszélyeztetik az állat életét. Ha a tulajdonos ilyenkor minél előbb gondoskodik a szakszerű beavatkozásról, annál jobb a kilátás az eb megmentésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a szerencsétlen állatokat legyengült állapotban viszik orvoshoz, már semmiféle szakszerű beavatkozás sem segíthet rajtuk.

A kutya által lenyelt különféle anyagok megakadhatnak a garatban, a nyelőcsőben; bejuthatnak a gyomorba és előidézhetik a bél bármely szakaszának részleges v. teljes elzáródását. Hogy a szóban forgó anyag v. tárgy ártalmas-e, illetve mennyire veszélyezteti az állat életét, azt annak tömege, nagysága, de legfőképpen az alakja, formája dönti el. Néha idegen testként viselkedik egy-egy nagy csont is, amelyet a szervezet nem képes feldolgozni.

A kutyák emésztőkészülékében már nagyon sokféle idegen testet találtak: kavicsot, pénzt, teniszlabdát, üveggyöngyöt, parafadugót, acélgolyót, tűket cs zsinórokat, amelyeket az eb játék közben lenyelt.

A nyelőcsőben ált. a szögletes dolgok akadnak el (pl. a sertésnyakcsigolyák) v. az éles, hegyes tárgyak (tű, csontszilánkok). Ilyenkor az első tünetek: rendkívüli nyugtalanság, nyálzás, erős hányinger, üvöltés, nyögdécselés. Az állat nem fogadja el a táplálékot, fejét állandóan előre nyújtogatja, öklendezik. Ha nem távolíttatjuk el idejében a bajt okozó tárgyat, az idegen test környéke fertőződhet, elhalhat, és a kutya aránylag gyorsan elpusztulhat.

A legtöbb lenyelt tárgy, ha nem akad el a nyelőcsőben, bejut a gyomorba és a bélrendszerbe. Ha az idegen test a gyomorba jutott, akkor nem észlelhetők túlzottan kifejező tünetek; időnként hányhat, de inkább csak öklendezik az állat; étvágya változó. A kölykök sokszor nyelnek pl. homokot és kavicsot.

Ha az idegen test a vékonybélbe kerül, akkor nem mindegy, hogy vajon részleges v. teljes elzáródás keletkezik. Minél közelebb van a tárgy a gyomorhoz, annál hamarabb hányhat a kutya az étkezések után. Ilyenkor — szakszerű beavatkozás híján — a szerencsétlen eb 2-5 nap alatt elpusztul. Ha a lenyelt tárgy a vastagbélben akad el, ez az állatot rendkívül erős székelésre készteti. Állandóan nyög, nyálzik, erőlködik, néha ki is szorít híg, véres székletet.

A kavicsok, a különböző kődarabok rendszerint már a vékonybélben fájdalmat okoznak. A kutya hány, nem eszik, állandóan vizet iszik. Némelyik eb fekvés közben is nyálzik, majd hirtelen felpattan, és kétségbeesetten rohangál fel és alá. Lefekvéskor először a mellső lábára ereszkedik le. Jellegzetes tünet az eleinte gyengébb, majd egyre erőteljesebbé váló nyögdécselés. Amikor az idegen test átjut a vastagbélbe, mindezek a tünetek megszűnnek. Hamarosan a hányás is elmúlik. Ez a folyamat akár egy hétig is eltarthat.

Gyakori eset, hogy egy-egy tű különösebb komplikáció nélkül áthalad a beleken egészen a végbélig, ott megakad, illetve belefúródik a bél falába, és nehézséget okoz a székelésnél.

A cipőfűzők, spárgák, rongyok néha tünet nélkül hagyják el a bélrendszert, máskor viszont - különösen a hosszabbak v. csomósak - megzavarhatják a bélperisztaltikát, és súlyos bélgyulladást okoznak, amely az állat életébe kerülhet.

A súlyosabb torsóférgesség a kölyökállatban bélelzáródást okozhat, ami ugyancsak végzetes lehet. Viszonylag ritka, hogy a galandférgek okoznak hasonló kórformát. Ezeket a problémákat azonban rendszeres laboratóriumi bélsárvizsgálattal könnyen megelőzhetjük.