Vízben oldódó vitamin; elsősorban a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében vesz részt, továbbá része a kutya bonyolult enzimrendszerének. Szükség van rá a normális növekedéshez, valamint a bőr egészségi állapotának karbantartásához is.

A vemhesség első szakasza alatt az anyakutyának viszonylag kevés B2-vitamin-ra van szüksége; a második szakaszban azonban a magzat gyors növekedése miatt nagyobb mennyiséget igényel. Hiánya fiatal kölyökkutyákban farkastorkot és bordaösszenövést, vagyis veleszületett rendellenességet válthat ki. Feltételezik, hogy a kutya B2-vitamin-szükségletét a környezet hőmérséklete is befolyásolja: 30 °C-on mindössze 3 mg, 6 °C-on pedig 9 mg testtömegkilogrammonként. A krónikus riboflavinhiány korpás bőrgyulladást, izomgyengeséget, kötőhártya-gyulladást, vizenyős v. gennyes szemváladékozást, a szaruhártya "belövelltségét"; öreg ebekben pedig vérszegénységet és szapora szívverést okozhat. Adagolása rendkívül gyorsan megszünteti ezeket a tüneteket, természetesen csak akkor, ha ezeket valóban a B2-vitamin-hiány okozza.

Nagymértékű, heveny B2-vitamin-hiány hatására a kutya hirtelen összeeshet, hőmérséklete jelentősen csökkenhet, s mindezekhez a tünetekhez még váltakozó ritmusú szívverés, gyenge légzés, kóma járulhat. Súlyosabb esetben az állat néhány órán belül elpusztulhat. Néha előfordul, hogy a kutyát idejében alkalmazott szintetikus B2-vitamin-injekcióval még az összeesés után is megmentik.

Gyakorlati körülmények között a kutyák B2-vitamin-hiánya szinte ismeretlen jelenség, mert a legtöbb élelmiszer tartalmaz B2 vitamint. Leggazdagabb természetes forrása a máj és az élesztő, de sok riboflavin van a tejben, a vesében, a szívben, a szójalisztben, a babban, a tojásban, a búzacsírában és a sajtban is.