Vízben oldódó vitamin; különböző származékai közül leghatásosabb a ciano-kobalamin. Befolyásolhatja a szervezet fehérjeszintézisét, de különösen a vérképzésben játszik fontos szerepet. Elősegíti az aminosavak beépülését a fehérjékbe, fokozza hasznosításukat, s ezáltal hat az egész szervezet életműködésére.

Kis mennyiségben gyógyítja az ember vészes vérszegénységét, valamint az emésztőcsatorna és az idegrendszer kóros elváltozásait.

Az állatokban nem ismert a vészes vérszegénység; de az újabb tapasztalatok szerint fejlődésük és táplálékhasznosításuk érdekében szükségük van B12-vitaminra. Ez a vitamin egyébként az egyetlen kobalttartalmú vegyület, amely biológiai folyamatokban is részt vesz. Hiánya - a normálistól eltérő vérkép miatt - gyenge ellenálló képességgel járhat. Egyes kísérletek szerint B12-vitamin hatására a kutya a szokásosnál jobban hasznosítja a táplálékot, sőt egyik-másik eb lendületesebben is fejlődik. A kellő mennyiségű állati fehérjét tartalmazó étrend egyébként általában elegendő B12-vitamint tartalmaz, ilyenfajta kiegészítésre tehát nincs szükség.