Vízben oldódó vitamin; szükség van rá a sejtek szénhidrát-anyagcseréjéhez, a szénhidrátok elégetéséhez, és - a B6 vitaminnal együtt - a fehérjék, ill. az aminosavak anyagcseréjéhez. Elősegíti a növekedést, fokozza az étvágyat, javítja az emésztést.

A kutya az emésztőrendszerében folyó baktériumos szintézis folytán, valamint a természetes táplálékokból - főként a húsból, a tejből és a gabonakészítményekből - juthat B1-vitaminhoz. (A sertéshús mintegy hatszor annyi B1-vitamint tartalmaz, mint a marhahús.)

A szervezet B1-vitamin-szükséglete a szénhidrátok elégetésével arányosan növekszik. Valószínű, hogy a sokat dolgozó kutyák igénye kétszer-háromszor akkora, mint amennyit a mindennapi táplálékok biztosíthatnak. A hidegben tartott állatok ugyancsak több B1-vitamint igényelnek.

B1-vitamin-hiányt elsősorban sok szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása okozhat. Jellegzetes tünetei: csökkent étvágy, bélsárpangás, fogyás, általában elesettség, aluszékonyság, bénulások, görcsös rángatózás, vérkeringési és légzési zavarok, elégtelen gyomornedv-kiválasztás, valamint a feltételes reflexek kialakulásának csökkenése. Egyes tapasztalatok szerint a felnőtt kutyák termékenységének csökkenéséért, valamint a szoptatás ideje alatt a kölykök lassú növekedéséért ugyancsak a B1-vitamin-hiány a felelős; és szoros összefüggés található a szívműködés és a B1-vitamin-hiány között, sőt ilyenkor csökken az oxigénfelvétel, valamint a szívizom működése is.

A táplálék összetétele befolyásolja a B1-vitamin-szükségletet. Nagy zsírtartalmú ételek mellett kevesebb B1-vitamin-ra van szükség, mint sok szénhidrátot tartalmazó táplálék etetésekor; a szükségletet anyagcserezavarok is befolyásolhatják.