Régóta ismert kór, de egészen a századfordulóig azonosnak tartották a veszettséggel. Azt, hogy önálló betegség, Magyarországon mutatták ki először, de a rendkívüli hasonlóság miatt álveszettségnek is nevezik.

Vírus okozza, amely a vérben, a vizeletben, majd később a központi idegrendszerben is megjelenik. Kutyák, sőt macskák is megkaphatják, de néha járványszerűen megbetegednek a sertések es más háziállatok is. Az emberre nem veszélyes. Lappangási ideje rendszerint 3-6 nap. Nagyfokú bágyadtsággal kezdődik, a kutya nem eszik, összekuporodva, ijedt arckifejezéssel ül, vagy minden átmenet nélkül teljesen céltalanul fel-le rohangál. Izgatottan, erőteljesen nyalogatja, később véresre vakarja, harapdálja egyre jobban viszkető testét, miközben nyög és nyüszít. A kínzó viszketés addig fokozódhat, hogy a szerencsétlen, szenvedő állat szinte lerágja saját végtagjait. Egyre nyugtalanabbul szaladgál összevissza, néha hempereg. Előfordulhat, hogy az embert is megtámadja. Éppen ezért ilyen esetben nem árt a fokozott óvatosság. Garatbénulás miatt nem tud nyelni, állandóan habos nyál folyik a szájából, esetleg rángatózik is. Pupillája teljesen kitágul, és ez rémült kifejezést kölcsönöz a beteg állatnak. A betegség végzetes, a halál minden gyógyszerezés, gondos kezelés ellenére rendszerint 24-36 órán belül bekövetkezik.

A kutya rendszerint szájon át fertőződik: a már beteg sertés húsával, vírust tartalmazó vizelettel, vérrel, szennyezett táplálékkal. A vírust a patkányok is terjesztik, amit nem árt tudni, hiszen számtalan kutyát éppen patkányirtás céljából tartanak még ma is, és egyáltalán nem közömbös az a tény, hogy ha az állat beteg patkányt fog, megfertőződhet. Másik gyakori módja a kutya fertőződésének, hogy vírust tartalmazó sertéshúst nyers állapotban etetnek vele.

Miután az Aujeszki-féle betegség tünetei meglehetősen hasonlítanak a veszettségre, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, hogy a biztos diagnózist megállapítsa, illetve kizárja az emberre is veszélyes betegség gyanúját. A legjobb megelőzni a bajt, vakcinával beoltatni a kutyát, és így megbízható védelemben részesíteni az állatot.