Olyan kémiai elemek, amelyeket a szervezet különféle módon és különböző mennyiségben hasznosít. A kutya növekedése szempontjából ugyanolyan fontosak, mint a -> vitaminok. Nem szolgáltatnak

Az ásítás élénkíti a vérkeringést az izmokban ugyan energiát, de fontos szerepet játszanak az anyagcserében. Az ~at táplálékkal, ivóvízzel és konyhasóval juttathatjuk a kutya szervezetébe. A kölyköknek és a növendék állatoknak több ásványi anyagra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak.

A kalcium és a foszfor főleg a csontokban található foszfátok alakjában, de a vérsavóban és a szövetnedvekben is állandó mennyiségben van jelen. Ha a táplálékban kevés a kalcium és a foszfor, a szervezet a csontokból vonja el azokat, és a fejlődő állatban ennek a folyamatnak csontlágyulás lesz a következménye. Szoros összefüggés van a kalcium, a foszfor és a D-vitamin között (Angolkór).

Kalciumra nemcsak a csontoknak, de a fogaknak is szükségük van. Ugyancsak a kalcium biztosítja a szívizom összehúzódását, ritmusát és tónusát, ellensúlyozza a kálium és a nátrium szívre gyakorolt negatív hatását, segíti a normális véralvadást.

A fejlődő állatban - az erőteljes csontképződés, csontépítés idején — a kalcium és a foszfor szükséges aránya 1,2:1 -, ellenkező esetben a kölyökkutya angolkóros lesz. Ez a betegség egyébként sokkal gyakrabban fordul elő a nagy testű (Bernáthegyi, Német dog, ír farkaskutya), mint a kis termetű fajták (Csivava, Mopsz) között.

Ha a kutya szervezetében túlzottan sok a foszfor, ez a körülmény gátolja a kalcium felszívódását, úgyhogy az egyoldalú, túl sok húsból álló táplálék hatására kifejlődő angolkór végül is az indokolatlanul nagy foszforfogyasztás rovására írható.

Ha a tulajdonos nehezen v. egyáltalán nem tudja megállapítani, hogy az állat eledele kedvező arányban tartalmaz-e kalciumot és foszfort, a biztonság kedvéért ajánlatos szakember véleményét kikérni.

A kalcium a bélből szívódik fel; anyagcseréjét a szervezetben a mellékpajzsmirigy-hormon, valamint a vese munkája szabályozza. Kalcium hiányában fokozott szívműködés, izomösszehúzódás, görcsök tapasztalhatók az állaton. A vemhes és szoptatós szukák, valamint a kölykök kalciumszükséglete sokkal nagyobb, mint a felnőtt állatoké. Mindezekben az összefüggésekben a D-vitamin szerepe igen jelentős, mert csak ennek hatására rakódik le a kalcium a csontokban.

Nátrium-kloridra v. más néven konyhasóra ugyancsak szüksége van a kutyának, bár ha az állat teljes értékű természetes táplálékot kap, nem valószínű, hogy ilyenfajta hiánybetegséggel kellene számolni. Ha mégis előfordulna, a következménye izomgörcs, általában gyengeség, bőrkiszáradás, étvágyromlás, lassú növekedés. Sőt a konyhasó tartós hiánya nyolc héten belül elhullást is okozhat. Ilyenfajta hiánybetegséget válthat ki egyébként a kánikulai időjárás vagy az egyes betegségekkel járó folyadékveszteség.

A konyhasó túladagolásának veszélye nem áll fenn, ha a kutya akkor ihat, amikor csak akar. A felesleges konyhasómennyiség ugyanis a vizelettel könnyen távozik. Bizonyos rendellenes körülmények között azonban, pl. amikor a szervezet nem képes kellő mennyiségű folyadékot felvenni (szív- és érrendszeri betegségek), szükségessé válhat a táplálék konyhasótartalmának korlátozása.

A kutya szervezetének vízforgalma és a táplálék konyhasótartalma között szoros összefüggés van. Minél több nátrium-klorid kerül a szervezetbe, annál jobban kell fokozódnia a vízfelvételnek is, hogy a szervezet konyhasóoldatának töménysége a zavartalan élettani működés fenntartása végett állandó maradhasson. Megfigyelhető, hogy túlzottan sós ételek fogyasztása után a kutya szomjúsága fokozódik, mert a nagyobb sómennyiséget el kell távolítani a szervezetből, s ehhez több vízre van szükség.

A kálium az izmok és más testszövetek megfelelő anyagcseréjéhez szükséges. Minden növényi anyag tartalmaz káliumot, méghozzá meglehetősen nagy mennyiségben. A kálium a belekből szívódik fel és a vizelettel távozik. Hiánya bénulásos tünetekhez, izomgyengeséghez, a bélműködés renyheségéhez, valamint szívműködési zavarokhoz vezethet. A szervezet tartós káliumhiánya olyan végzetes vesekárosodást okozhat, amely lényegében azonos a krónikus gennyes vesegyulladás alaki elváltozásaival. A legtöbb káliumot a sertés- és a baromfihús tartalmazza.

A magnézium életfontosságú kémiai elem; az anyagcsere számos folyamatában nélkülözhetetlen. A csont és a fogak fontos alkotórésze. Megtalálható a test minden sejtjében. Hiánya furcsa reszketéssel, remegéssel járhat.

A kutyák pontos magnéziumszükségletét még nem mérték fel. Magnéziumot tartalmaznak a különböző húsféleségek és zsigeri szervek.