Egyes vizsgálati adatok szerint a kölyökkutyák mintegy 30%-a nem éri el az elválasztási kort. A halál legáltalánosabb okainak elemzése arra utal, hogy a kiskutyák nagy részét megfelelő mesterséges táplálással meg lehetett volna menteni.

Az elhullások leggyakoribb okai: a szoptató anyakutya elpusztulása; a tejelválasztás részleges v. teljes hiánya; több kölyök megszületése, mint amennyit a szuka megfelelően gondozni és táplálni képes; emlőgyulladás; méhgyulladás; bizonyos gyógyszerek káros hatása a szuka tejére és ezen keresztül a kiskutyákra stb.

Gyakori ok a kölyök kihűlése is. Az újszülöttek hőszabályozási mechanizmusa ugyanis gyenge, s emiatt állandóan fűtött helyiségben kell őket tartani. Az újszülötteknek 29-32 °C hőmérsékletre van szükségük; ezt az értéket kell tartani életük első öt napja alatt. A következő héten a hőmérsékletet 27 °C-ra, a negyedik és a hatodik hét között pedig 24 °C-ra lehet csökkenteni. Hathetes kor után már a 21 °C is elegendő. Az elletőól megfelelő fűtése infravörös lámpákkal könnyen megoldható. (A lámpák köré célszerű védőrácsot helyezni.)

Ha a kölyköket valamilyen oknál fogva együtt nevelik, nincs szükség túl magas külső hőmérsékletre, mert a kiskutyák egymást melegítik.

Az árva kölykök táplálásának egyik legnagyobb problémája a megfelelő összetételű tej elkészítése. A tenyésztők által összekevert tej alacsony zsír- és magas tejcukortartalma miatt gyakran okoz súlyos hasmenést, aminek az lehet a következménye, hogy a kutyakölykök gyorsan kiszáradnak, illetve lesoványodnak.

A szukatej összes szárazanyag-tartalma mintegy kétszer annyi, mint a tehéntejé, szénhidráttartalma viszont kisebb. A tehéntejben kevés a fehérje és a zsír, tehát önmagában nem alkalmas a kölyökkutyák táplálására. Feljavítására tehát zsírt és fehérjét kell hozzáadni.

Kitűnő táplálékhelyettesítő a kecsketej, amely megközelítőleg azonos összetételű a szuka tejével. Jól tárolható, és nem igényel keverést v. egyéb anyagok hozzáadását.

Egyes szerzők a következő összetételű folyékony táplálékot ajánlják: 800 ml tehéntej, 200 ml tejszín, 1 tojássárgája, 6 g gőzölt csontliszt, 3000 NE A-vitamin, 500 NE B-vitamin. Ezt összekeverik, és hozzáadnak 4 g citromsavat, hogy megsavanyítsák. így összeállított keverékkel három hétig naponta hatszor, majd naponta ötször etetik a kiskutyákat, egészen addig, amíg önállóan nem esznek.

Más források szerint viszont naponta háromszor kell etetni, mégpedig nyolcórás időközönként egy hónapos korig, naponta kétszer egy-két hónapos kor között, végül naponta egyszer két hónapos kor után.

A kiskutyákat ébresszük fel etetés előtt, hogy üríthessenek; ha nem vizelnek automatikusan a felébredés után, akkor óvatosan simogassuk nedves vattával a hasukat, hogy megkönnyítsük a vizelési. Ezután megetethetjük a kölyköket, majd tartsuk függőlegesen, hogy könnyebben böfögjenek.

A bélsárürítés elősegíthető, ha olajba mártott vattapamaccsal dörzsölik hátulsó fertályukat. A kiskutyák evés és ürítés után rendszerint mély álomba merülnek.