A szoptatás ideje alatt a szuka kutya nem csak a saját, de a növekvő kölykök energiaszükségletét is kénytelen kielégíteni. Az ellést követő négy hét alatt a legtöbb szuka normál fenntartási szükségletének mintegy kétszeresét v. háromszorosát hasznosítja.

Ahogy a kölykök gyarapodnak, a szuka táplálékmennyiségét arányosan növelni kell. Szükségessé válhat a fehérjeszint 20-30%-os emelése. A minőségi kutyatápokkal etetett szukák számára ritkán szükséges az ásványi-anyag-kiegészítés. Nagyon fontos az elegendő szénhidrát-adagolás is, mert ha ezt nem kapja meg, akkor a szervezete a fehérjét használja fel az energiatermeléshez, ami a fehérjék nem hatékony felhasználása.

Tacskókkal végzett kísérletek szerint a naponkénti és testtömeg-kilogrammonkénti átlagos energiaszükséglet a szoptatás első hetétől a szoptatás hatodik hetéig fokozatosan háromszorosára növekszik.

Ha a kölykök az anyatej mellett más táplálékot is kapnak, a szuka élelemmennyisége az eredeti normál fogyasztás mennyiségére csökkenthető. A tökéletes táplálékfelhasználást elősegíti a gyakori, kis mennyiségű élelem adása. A legfontosabb szakasz a szoptatás első négy hete, amikor a kölykök egyetlen tápanyagforrása az anyjuk teje. Az egész kis termetű fajták kivételével a legtöbb szuka jól ellát két-három kölyköt, de négy v. több kiskutya esetén az igénybevétel nagy, s ekkor különösen fontos a megfelelő meny-nyiségű, kiváló minőségű táplálékkal történő etetés.