Az antigének olyan anyagok, amelyek az élő szervezetbe jutva ellenanyagok (antitestek) termelődését váltják ki. Az antigének lehetnek élő, elölt v. gyengített életképességű, baktériumok, más mikroorganizmusok, baktériummérgek, idegen fehérje stb.

Antitestek. Az élő szervezet védekezésének eszközei a beléjük került, közös néven antigénnek nevezett mikroorganizmusokkal és más idegen anyagokkal szemben. Az antitestek a támadó antigéneket feloldják, csomósítják, kicsapják, végül a fehérvérsejtek megemésztésére előkészítik. Az antitesteket a vérben keringő fehérvérsejtek, valamint a lép, a csontvelő és a kötőszövet bizonyos sejtjei termelik.

Egyes szakmunkák a vérsavót tekintik az antitestek forrásának. Lehetnek veleszületettek v. mesterségesen szerzettek; a szerzett antitestek csak azokat az antigéneket hatástalanítják, amelyeknek támadása kiváltotta képződésüket. Pl. a szopornyicavírus antitestjei csak a szopornyicavírus ellen hatásosak. A kutya szervezete - mint minden élőlényé - az antitesteknek köszönheti védettségét.