Az antibiotikumok a legfontosabb, leggyakrabban használt gyógyszerek. Segítségükkel a különböző betegségek átvészelésének időtartama lényegesen lerövidül; gyakran a különböző fertőző betegségek egyetlen hatásos ellenszerei. Ilyen antibiotikum a penicillin, a sztreptomicin, a tetramicin vagy tetran, a klorocid stb. Az egyes antibiotikum nem csupán egyik vagy másik baktérium ellen hatnak, hanem sikerrel alkalmazhatók a baktériumok egész csoportja ellen is. Ezek az úgynevezett széles spektrumú amelyek sok baktériumtípust képesek elpusztítani, és így számos betegség hatásos orvosságai; de olyan antibiotikum is vannak, amelyek csak néhány baktériumféleség ellen alkalmazhatók.

Antibiotikumos gyógyszeres kezelésnél a következőket kell figyelembe venni. A kutya szervezetében igen sok baktérium él; ezek a szájban, a bőr felszínén, a belekben telepednek meg, és sok hasznos, nemegyszer nélkülözhetetlen tevékenységet fejtenek ki. Számos fajuk azonban úgynevezett bakteriális megbetegedést idéz elő; ezek a kórokozó baktériumok. Ha a szervezetben élő baktériumok különböző csoportjai vagy valamilyen baktérium és a szervezet között megváltozik a természetes arány, felborul a biológiai egyensúly, akkor a kutya megbetegszik.

A gyógyításnál előfordulhat, hogy az orvosság nemcsak a kórokozókat, hanem az állat szervezetében élő hasznos baktériumok kisebb v. nagyobb csoportját is "megöli". Hosszabb ideig tartó antibiotikumos gyógykezelés után kialakulhatnak tehát bizonyos jellegzetes kísérőjelenségek: pl. vitaminhiány, ami azt jelzi, hogy a kórokozóval együtt a hasznos bélbaktériumok is elpusztultak. Az is előfordulhat, hogy a rezisztens baktériumok korlátlanul elszaporodnak az állat szervezetében, és néha szinte végzetes betegséget okoznak.