Az angolkór D-vitamin-hiány következtében keletkező mész- és foszforanyag-cserezavar, amely akadályozza a kölyökkutya csontrendszerének normális fejlődését. A betegség rendszerint akkor keletkezhet, amikor a kölyök az anyatejen kívül egyéb élelmet is kezd fogyasztani. Az ilyen kiskutya lassabban fejlődik, sőt a különböző fertőző betegségekkel (Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Leptospirózis, Parvovírusos bélgyulladás stb.) szembeni ellenálló-képessége is csekély. A végtagcsontok növekedése lassú és rendszertelen, a csont nem tartalmaz elegendő szilárdító anyagot (meszet). Súlyosabb esetben a végtagok csöves csontjai elgörbülnek, ízületi végük megvastagodik. Hasonló tünetek tapasztalhatók a bordaporcok és a bordák határán, ahol duzzanatok képződhetnek. Olykor az állat fogai is hiányosan fejlődnek.

Különösen könnyen kaphatnak angolkórt a mesterségesen felnevelt kölykök; ilyenkor a kiskutyák általában csupán tehéntejen élnek, amiben kevesebb a foszfor, és ez is okozhat angolkórt. (Emiatt egyébként a mesterséges felnevelésnél sokkal célszerűbb dajkakutyát szerezni a kölyköknek.)

Az angolkór kifejlődésében a D-vitamin-hiány mellett a táplálék ásványianyag-tartalmának, elsősorban a mész és foszfor arányának is van szerepe; angolkór keletkezhet akkor is, ha kevés foszfort és sok meszet, illetve kevés meszet és sok foszfort adnak a kutyának, és ha ezzel egyidejűleg kevés D-vitamin jut a szervezetébe. Ha viszont a kalciumot és a foszfort a lehető legkedvezőbb arányban kapják a kiskutyák, akkor még a D-vitamin teljes hiánya sem okoz betegséget. Az angolkór kialakulását a túlzott bélférgesség is elősegítheti; ezért nagyon fontos a baj megelőzése.

A már kialakult angolkór kezelése hosszadalmas, kimenetele bizonytalan. Különösen a nagy termetű, gyorsan fejlődő kutyafajták, pl. dog, bernáthegyi, újfundlandi stb. - kellemetlen betegsége. Az ilyen bajban szenvedő kutyák csontjainak deformálódását a lábvégek érzékenysége, valamint a fájdalmas, kötött mozgás előzi meg.