Lényeges szerepet játszik a szem látópigmentjének képződésében, amely a szürkületben való tájékozódáshoz szükséges; biztosítja továbbá a hámszövet egészségét, épségét, amely gyakran megsérülhet, és ez kaput nyit a fertőzéseknek, végül elősegíti a csontok növekedését.

Minden állatnak szüksége van A-vitaminra, illetve karóimra, amely az A-vitamin elővitaminja, belőle alakul ki az A-vitamin. A teljes A-vitamin-hiányban szenvedő fiatal kutyák nem fejlődnek, sőt gyakran elpusztulnak. A felnőtt ebek már sokkal jobban, illetve hosszabb ideig tűrik megbetegedés nélkül az hiányát.

A növényi eredetű táplálékok nem tartalmaznak A-vitamint, viszont majdnem mindegyikben (a zöld növényekben, a sárgarépában, a kukoricában, a gyümölcsökben) található karotin. A tejzsír, a máj és kisebb mértékben a vese, valamint a zsíros sertéshús ugyancsak tartalmaz karotint. Igaz, hogy a karotin hatékony A-vitamin-forrás, de a kutya csak korlátozott mértékben képes A-vitaminná átalakítani és a képződő többletet szervezetében tárolni; és kevésbé jól hasznosítható is, mint az A-vitamin, mivel a bélcsatornában hamar elbomlik.

A legtöbb A-vitamin a májban van, de a vesében, a vérsavóban, a tejben és a tojásban is található. A főzés nem csökkenti a tej és a tojás A-vitamin-készletét, valamint a növények karotintartalmát.

Az A-vitamin a zsírokkal együtt szívódik fel; az ásványi olajok (pl. a paraffinolaj) gátolják felszívódását.

A-vitamin hiányában a hámsejtek elsorvadnak, el-szarusodnak, majd szétesnek; szinte minden hámmal borított szervben előbb-utóbb gyulladásos, gennyesedéssel együtt járó elváltozások alakulnak ki. A hámszövet-elváltozások csökkentik az állat ellenálló képességét, súlyosabb esetben a szaruhártya kifekélyesedik, a légzőszervek és a nemi szervek fertőződnek.

A-vitamin és nikotinsav hiányában a száj nyálkahártyája elveszti ellenálló képességét, ami végső soron fekélyesedéshez vezethet; továbbá késlelteti a kutya normális növekedését és fejlődését. Szabályozza a csontsejtek aktivitását is, hiánya esetén a kölykök agykoponyája és gerincoszlopa lassabban fejlődik, mint a központi idegrendszer, amely ilyenformán megsérülhet. Következménye lehet egyensúlyzavar, süketség, esetleg vakság.

Megfelelő mennyiségű A-vitamin adagolásával korrigálható egyebek között a hiányos csontnövekedés, s ezáltal az idegrendszeri elváltozások is gyógyíthatók. Az újszülött kiskutyák eleve A-vitamin-hiányban szenvednek, s ez a körülmény fogékonnyá teszi őket a szem- és a bőrbetegségek iránt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kölykök kiszopják az első, ún. föcstejet, amely gazdag A-vitaminban.

Feltehetően az A-vitamin-hiány felelős a felnőtt kutyák legtöbb bőrbetegségéért is; ezeknek a kutyáknak az állapota egyébként rendszerint jelentősen javul, ha A-vitaminnal kezelik őket.