Vörös kutya filmkritika

Az eredeti címe: Red Dog

 

Ne keverd össze a Nagy Vörös kutya című amerikai filmmel, amit 1962-ben forgattak.

 

A vörös kutya film igaz története lent lesz, de csak film megnézése után olvasd el!

 

Jó ez a film, de nem mint kutyás film, mert igazából sok nem derül ki azon kívül a kutyáról, hogy "makacs", "önfejű", "hűséges". A "Vörös kutya" az egész filmben távolságtartó, meglehetősen egoista, öntörvényű. A világnak kell kell hozzá alkalmazkodnia és ő lesz olyan jó fej, hogy néha lesüllyed az emberek szintjére. Ha éppen kedve van hozzá.

Lehet, hogy nem kellene ennyire sarkítanom, de ez biztosan nem az a film, ami után az emberek merohanják az állatmenhelyeket, hogy ismeretlen sorsú kutyákat fogadjanak örökbe. Sőt.. ha ez alapján kellene mérlegelnem, hogy tartok-e egy olyan kutyát, aki felnőttként kerül hozzám, akkor biztosan nemet mondanék.

Vörös kutya intelligens és (végül) hűséges is, de ez utóbbit nehéz elhinni. Inkább csak azért ragaszkodik valakihez, mert ő nincs annyira odáig érte, mint az összes többi ember. Szóval nem biztos, hogy a hűsége mögött a szerete van.. talán csak a dacosság.

A film kutyaszereplője egy vörös színű Ausztrál kelpie és rendkívül gyönyörű állat. Az első részben talán nem is látszik annyira, mint a folytatásban.

 

Cselekménye: A semmi közepén az poros országúton üldögél egy felnőtt kutya, aki lényegében -mint kiderül - stoppol. Így kerül be egy férfiak uralta bányászközösségbe, ahol "mindenki kutyája" lesz egyszerre. De közben igazából senkié sem lesz, megtartja függetlenségét mindaddig, míg fel nem tűnik egy hozzá hasonló természetű férfi. Egy független vándor - akit viszont nem hat meg a kutya szépsége. A filmben először Vörös Kutyának kell másokhoz alkalmazkodnia..

 

Annyiból mindenképpen jó film, hogy jól bemutatja azt, amit kutatások is alátámasztanak: az embernek szüksége van társra, barátra Ha magányos, akkor egy kutya is nagyon sokat tud tenni érdekében. Nem véletlen, hogy a kutyatartók nemcsak egészségesebbek, de tovább is élnek. Ebben a filmben jól látszik, hogy milyen sokat ér egy ilyen "néma pszichológus".

Ez a film elég realista. Visszavisz egy régebbi korba, egy kietlen vidékre, az ottani emberek problémáihoz, amikre igazából nem is lehet megoldásuk. Annyira távol vannak a "civilizációtól". Ezt ellensúlyozandó máshol pedig elég idétlen. Viszont jókat lehet röhögni pár jeleneten, ha az ember fogékony a készítők humorára.

Bármelyik korosztálynak ajánlott, főleg azért, mert a film folytatása, a "Vörös kutya 2. - A kezdetek" nálam egyből bekerült a legjobb kutyás filmek közé. Szóval mindenképpen érdemes mindkettőt megnézni, mert összetartoznak. :)

 

.

.

.

.

.

.

.

.

A Vörös Kutya film igaz története

Valóban volt egy Vörös Kutyának hívott kutya abban az időszakban, azon az ausztrál területen. Valószínűleg keverék volt: Ausztrál Kelpie és Ausztrál pásztorkutya ősökkel. Tényleg imádták a bányászok és tényleg bevették a szakszervezetbe is! :) Az eredeti gazdáját soha nem találták meg (talán nem is volt neki?), de a legtöbben azt feltételezték, hogy biztosan egy kamionsofőr volt. Számtalan helyen járt autóstoppal, vonattal, busszal. Valóban volt egy buszsofőr, aki nem engedte fel elinte, de az utasok elmagyarázták, hogy ő egy különleges kutya. De kapcsolatuk nem mélyült el úgy, mint a filmben.

Viszon az igaz, hogy több ideglenes gazdája is volt és tényleg meglőtték, megmérgezték. Sajnos az igazság szomorúbb, mint a film volt, mert az utolsó mérgezéséből (szellemileg) nem épült fel teljesen ezért el kellett altatni. A helyi közösség úgy döntött, hogy ha már az eredetét is ennyire rajtély fedi, akkor maradjon a halála is rejtélyes, ezért jeltelen sírba tették. A szobrot viszont tényleg megkapta, ami a filmban is látható.