Nagyon meglepődtem, mikor a film után elolvastam néhány kritikát, melyek arról szóltak, hogy mennyire nem volt jó ez a film - ugyanis nekem kifejezetten tetszett. Ok, a Mancs nem egy dokumentumfilm, nem valós eseményeket mutat be, hanem egy híres kutya ihlette mese. Ezt tükrözi a megjelenés, a történet, a végkifejlet is.

Elismerem, hogy nem volt szerencsés a "Mancs" nevet adni a filmnek, mert így sokan másra számíthattak, mint amit kaptak. AKi viszont egy jó, szerethető, bárki által megnézhető kutyás filmet vár, az biztosan nem fog csalódni. Összehasonlítva a hivatalos kritikusok által agyondícsért Fehér Istennel... egy 10-es listán mondjuk az 3, a Mancs pedig 8. Persze ez csak az én személyes véleményem.

A történet valamikor az 1980-es években játszódik, egy "átlagos" család életét mutatja be. Sajnos átlagosnak kell nevezem azt, amikor a férj fontos dolgokban is titkolózik a felesége elől. Ez azért árnyalja a főszereplő "hős" karakterét, helyette viszont kapunk egy átlagos, de a világért, az emberekért tenni akaró mintát - akivel bármelyikőnk tud azonosulni. Annyiban nyilvánvalóan nem átlagos, hogy persze nem minden családban egy nemzetközi hírűvé váló kutyás mentő a férj. De ezt leszámítva tényleg átlagosak.:)

Mivel ez egy mese, már az egészen kicsik is meg tudják nézni. Bár egyesek szerint a párbeszédek nagyon bugyuták, mint ahogy az egész történet is túl egyszerű - de szerintem ez szándékos volt, hiszen a kisgyereknek így "nem maradnak le semmiről". A végén pedig meg lehet beszélni a gyerekekkel a látottakat.

Röviden tehát, szerintem a Mancs című magyar film nagyon jól sikerült és nem csak magyar viszonylatban. Mindenkinek kötelező, nem csak a kutyásoknak. Aki meg a pontos történelmi eseményeket hiányolja, az olvassa el a film után a wikipedia kapcsolódó cikkét.:)

Ja igen, a film főszereplője egy német juhászkutya. De ennek jelen esetben igazából nincs jelentősége, bármelyik fajtával ugyanilyen jó lett volna a film.