A mai film a Lassie hazatér. Nem hiszem, hogy sok olyan 15-20 év feletti személy van, aki nem hallott soha a filmről vagy a könyvről, mert eléggé a köztudatban van  - és szerintem mindenkinek van is róla látatlanban is véleménye. Nekem is volt. Vegyük a történetet és amennyit kb. mindenki tud az általános műveltsége alapján.

Cselekmény röviden: Adott egy hosszúszőrű skót juhászkutya, aki elkerül otthonról, aztán egyedül hazamegy. Tehát Lassie hazatér valahonnan, ahol nem akar lenni. Ez a történet kb. annyira lehet bonyolult, mint egy pohár víz, sok meglepetést nem tartogathat. Gondoltam én!

Már el is döntöttem, hogy milyen jó kis háttérzaj lesz belőle, míg dolgozom.. és akkor kb. leesett az állam és az a film bekerült nálam a top 5 közé, amit ha lesz gyerekem, ezt bizony látnia kell...

Nem, nem a része volt rám ekkora hatással, hogy jajj a gyerek és a kapcsolata és jajj, de szép és okos ez a kutya! Bárki is írta és/vagy rendezte, nagyon jól értett a mély emberi érzésekhez, a társadalom alapvető működéséhez. Persze azt is mondhatjuk, hogy de hát ezek tök átlagos emberek voltak akkoriban... és igen, pont ez benne nekem a lényeg. Hiteles a film, de nem csak azért, mert 1943-ban készült. (Még a nagyszüleim is gyerekek voltak akkor!)

Nincs benne semmi felesleges színjáték, nem erőltetnek benne poénokat, nem indokolatlanul erőszakosak a szereplők, de mégis vannak benne olyanok, akik önzőek és kegyetlenek. A jók nem nyernek mindig és.. és még a mellékszereplőknél is van jellemfejlődés. Tele van a film egy letűnt kor tiszteletreméltó embereivel.. Persze ha csak egy könnyed szórakozásra vágysz, akkor is megfelelő, nem kell nagyon kielemezni minden mozzanatot...

Nem dumálok tovább: EZT A FILMET LÁTNIA KELL MINDENKINEK! Halkan megjegyzem, könyvben valószínűleg még jobb lehet...

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy van rövid szőrű skót juhászkutya is, elsőre kicsit viccesen néz ki, ha eddig csak a másikat láttuk. Rövidszőrű skót juhászkutya képek ITT. Na jó, belinkelem a hosszúszőrű skótjuhász verziót is. :)