A "Kutya egy karácsony" tipikusan az a film, ami mellé ki kellene tenni egy fordított 12-es karikát, hogy 12 éven felülieknek nem ajánlott! Ennél pedig már csak az a szomorúbb, hogy még így is sokkal értékesebb, mint amit legutóbb láttam, a magyar készítésű Fehér Isten. Ez a film legalább - ha bugyuta módon is - a kutyákról, mint valódi élőlényekről szól, melyek éreznek, szeretnek, rosszalkodnak és alapvetően nem utálják az embereket. Vannak ösztöneik, de azokat felül tudják írni. Nem ellenségként tekintenek ránk emberekre, de nem is szuperhősök. Egyszerű állatok, akik viselkedése leginkább az emberektől függ.

Persze ez egy gyerekfilm, sőt, a kisgyerekeknek szóló film, amiben a "cukiságfaktor" sokkal fontosabb, mint a logika vagy ésszerűség, ezért is mondtam azt, hogy egy idősebb gyerek vagy egy nem kutya-őrült felnőtt egyszerűen nem lesz képes végigülni önszántából. Persze a gyerek, meg a család, meg a karácsony miatt bárki képes egyszer végignézni, annyira azért nem rossz - de senkit ne kényszerítsünk rá!:)

A kutyák beszélnek benne egymással, de iszonyat béna az animáció!!

Maga a történet: a "csonka" Golden Retriever család magára marad a tulajdonosaik anyagi helyzete miatt, ráadásul csak az anyjukat viszik a menhelyre egy véletlen folyamán, így a kölykök teljesen egyedül maradnak. Eközben az üres házba vagánykodó gyerekek költöznek be. A fiúk egy része önző és pénzzé akarja tenni a megtalált kutyákat, azonban nem mindegyik fiú olyan rossz.

Aztán jönnek az igazán gonosz, de persze inkább szánalmas, mint kemény bűnözők, meg kapunk egy kis társadalomkritikát is (pénzhajhász szülők, magányos gyerekek). Végül persze jön a sokszoros 'heppiend', így mindenki nyugodtan alhat.

Igazából az a jó, hogy ha a gyerek már 6-10-12 éves, akkor el lehet beszélgetni vele utána, hogy a filmben látottakkal kapcsolatban mit kell észben tartani és mi az, ami butaság és azt nem úgy kell csinálni. Pl. nem, nem tartunk meg 5 kiskutyát, csak mert cukik, hanem pár héttel később azoknak gazdát kell találni majd.

Elég sok dologba bele lehetne kötni, de ez egy karácsonyi, családi film kicsiknek, nem lenne értelme itt és most komolyan kielemezni.:) Karácsonyi időszakon kívül inkább ne.. csak ha nincs más, karácsonyi szünetben viszont meg lehet nézni a fiatalabb gyerekkel. Ha már minden gyerek elmúlt 10, akkor szerintem ne erőltessük, úgyse fogja értékelni! Ha még van kisebb, akkor azért végig tudja ülni a család kedvéért egy idősebb is, csak előtte készítsük fel rá, hogy fogja vissza magát a kicsi miatt. Bár ha kutya-fanatikus, akkor lehet még neki is tetszeni fog.

Érdekesség, hogy ebben a filmben láttam először ausztrál pásztorkutyát, sajnos ők is gonosznak vannak feltüntetve. :(