Fekete fülű fehér Bim... Nem könnyű erről a filmről beszélni. Túlságosan elfogult vagyok és túlságosan mélyen érint a világ (igazságtalan) valósága, amit egyébként sem tudok elfogadni. Egészen pontosan azt, hogy hiába a jó emberek hallgatólagos támogatása vagy segítsége - amíg a rossz emberek szabadon garázdálkodhatnak, addig a rossz oldal fog a világban uralkodni.

Bim története a társadalom története is. Csak azért történnek vele igazán rossz dolgok, mert a rossz emberekkel is kapcsolatba kerül. Ez nem egy aranyos kutyás film, hanem egy igen megrázó dráma, aminek a vége sem éppen heppiend, de már a 3 órás film közben is nagyon sok alkalom van arra, hogy az érzékenyebbek elsírják magukat. A nők, gyerekek jó eséllyel sírni fognak, a férfiak pedig legszívesebben megkeresnék a legközelebbi állatkínzót és letekernék a fejüket.

Mindezek ellenére a filmet mindenkinek látnia kell, de talán a 10-12 éves kor az, ami alatt nem szerencsés. Más kérdés, hogy a párom szerint éppen azért jó ha egy kisgyerek látja, mert így sokkal mélyebb nyomot hagy benne. Ő is emlékszik rá, hogy gyerekként mennyit sírt miatta.

A film régi, a történet pedig egy olyan korban játszódik, amikor minden sokkal másabb volt, plusz nem siettek ennyire az emberek sehová. Néhol a film túl vontatott, szinte unalmas... de megígérem, hogy érdemes végigülni ezeket a részeket is.

A film főszereplője Bim, egy fekete fülű, fehér alapszínű kutya. Az ő történetén keresztül, az ő szemszögéből ismerjük meg az akkori orosz társadalmat, az ott élő embereket.A többségük jó szándékú és segítőkész, viszont a társadalomben nem alakult ki az a rendszer vagy rutin, ami a rossz szándékú emberek támadásaitól megvédene egy "gazdátlan" kutyát.

Fajtáját tekintve ő egy gordon szetter kutya, viszont "albínó" lett a történet szerint - ami nem igaz, mert nem hordozza a tipikus albínó jegyeket. Igaz, ez egy film és a könyven nézhet ki másképpen, ugyanakkor szerintem a feke fül kizárt lenne egy valódi albínónál. A filmben Bim szerepét egy angol szetter játssza.

Nem akarok a részletekről beszélni, nem az egyes esmények a fontosak, hanem az történet összhatása. Nézzétek meg!