Az 1991-es Fehár Agyar a Walt Disney-féle feldolgozása sokkal családbarátabb és persze jóval profibb is, mint az 1973-as változat. Tévedtem, amikor azt hittem, hogy ugyanaz a történet lesz újra leforgatva. Csak annyi a közös bennük, hogy mindkettőnek az alapja Jack London Fehér Agyar című könyve. Azt is fontos hozzátenni, hogy a wikipediás leírás alapján az eredeti könyv sokkal inkább előtérbe helyezi a farkasok emberektől nem háborgatott életét, ez mindkét filmvezióból kimaradt. Azonban ez az újabb film jobban követi az eredeti könyv tartalmát.

Az 1973-as Fehér Agyar verzióról itt olvashatsz (új lapon nyílik), de előre szólok, hogy az nem igazán családi film, inkább férfiaknak való, jobban hatott rá a "western korszak", illetve több benne a vér és az erőszak.

Ez a 1991-es verzió sokkal szebb, sokkal több benne az érzelem is. Sokkal jobban bemutatja a környezet monumentalitását, hogy az ember mennyire kiszolgáltatott itt a vadonban. Közel sem egy olyan "romantikus kisváros"-ban zajlanak az események. Ebben a filmben is van pár véres és elsőre durva jelenet, de ez még belefér, ezt már a kisebb gyerekek is megnézhetik.

Fehér Agyar negyedrészt kutya, vagyis az anyja volt félig kutya. Hogy ez lehetséges-e, a válasz egyszerű. Igen, ma is élnek közöttünk olyan kutyafajták, mint a csehszlovák farkaskutya vagy a saarloosi farkaskutya. Még a farkas-témához annyit, hogy a film végén is elhangzik, hogy egészséges farkasok nem támadnak emberre, az embert nem tekintik zsákmánynak. A filmben Fehér Agyar szerepét több állattal vették fel.  Az egyik inkább kutya, a másik pedig valószínűleg egy igazi farkas, de ennek nem néztem utána.

Történet, cselekmény: Jack azért jött Alaszkába, hogy az apjától örökölt bányában végre alanyat találjon, nincs viszont felkészülve sem a vadon veszélyeire, sem pedig arra, hogy az emberek mennyire kegyetlenek tudnak lenni távol a biztosnágos jóléttől. Útja során többször életveszélyes kalandokba keveredik, az egyetlen pozitívum, hogy talál egy jó barátot, illetve megismerkedik Fehér Agyarral, akit egy indián törzs nevelt fel. Jack igazi állatbarát mai szemmel nézve, ő társnak tekinti az állatot, miközben mindenki más egyszerű munkaeszközként. Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor váratlanul aranyat találnak...

Anyu, apu, gyerekek, fiatal felnőttek - ez a film mindenkinek való, nem csak kutyásoknak! :)

Egyéb információ: A film jól bemutatja, milyen kegyetlen dolog is volt az aranyásók élete akkoriban. Nagyon sokan meghaltak, megfagytak munka közben vagy eleve el sem tudták kezdeni, oda sme értek a célhoz. Rengetegen csak keresték, de soha nem találtak annyit, hogy valóban meggazdagodjanak, míg akik szernecsések voltak a bányákban, azok élete éppen ezért kerülhetett gyorsan veszélybe távol az emberi civilizációtól és a törvényes rendtől. Egyszóval ez egy szép, olykor megható kutyás történet, de érdemes ennél tovább is látni a Fehér Agyar című filmet nézve.

Óriási pluszpont: nem volt a filmben egy idegesítő gyerek sem és nem hangzott el minden második párbeszédben, hogy Fehér Agyar, fehér agyar, fehéééragyaaaarrrr.... A régi verziók ebből a szempontból az idegeimre mentek.