Nos, a film 3/4 részéig nem igazán tudtam, hogyan fog a Beethoven című kutyás film bármi pozitívat adni a kutyás közösségnek... Ez is egy olyan film, ami kihangsúlyozza az egyes fajták egyedi jellemzőit vagy pedig a rossz nevelés végeredményét "természetes viselkedésnek" mutatják be az adott kutyafajta esetén.

Véleményem szerint egy ilyen rendezői hozzáállás veszélyes lehet azért, mert aki panelben nőtt fel, soha nem volt kutyája vagy szimplán csak rossz véleménnyel van az állatokról.. azt csak még inkább elidegeníti. Nem a kutyatartás jó, hanem a rossz oldalait hangsúlyozza, holott a problémák nagy része elkerülhető a tudatos fajtaválasztással vagy a következetesebb neveléssel.

Persze, vígjátékról van szó, nem kellene ilyen szigorúnak lennem biztosan, de éppen a napokban olvastam, hogy a sok országban alig a háztartások 20-30%-ában van kutya, tehát a nézők többsége nem szamélyes tapasztalatok, hanem ilyen félreérthető filmek alapján hozza meg a döntését fontos kérdésekben.

A film utolsó negyedében azonban "helyre áll a világ rendje", kiderül belőle, hogy a kutya nem egy használati tárgy, amit csak akkor tartunk meg, ha nincs vele probléma, hanem a kutya családtag. Márpedig minden családban vannak visszatérő és sokszor leküzdhetetlen problémák, de akkor is összetartozunk...

Cselekmény: Adott egy kissé karrierista családfő, akinek a gyerekei rajonganak a kutyákért - ő viszont ennek nagyon nem örül, mert szerinte egy kutya tönkretenné a házat, a kertet, stb. Egy napon egy véletlen folytán beköltözik hozzájuk egy "kóbor" bernáthegyi kölyök... A családi nyomásra meg kell tartani (a neve Beethoven lesz), de a ház ura nehezen tudja feldoglozni, hogy a "kutyát jobban szeretik, mint őt", ezért minden vélt vagy valós problémáért Beethovent hibáztatja. Az idő telik, a nagy kutya még több bajt okoz a házban és a ház körül, pedig ő soha senkinek sem akar ártani, sőt, sokat segít a család minden tagjának... Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor Beethovent kísérleti célokra akarja felhasználni egy korrupt, szívtelen állatorvos. Gazdájának el kell döntenie, hogy megszabadul a kutyától vagy pedig a végsőkig küzd érte...