Azt már tudjuk, hogy a kutya egy ragadozó állat, amelynek szüksége van növényi eredetű táplálékra is. "Húsevőnek" nem nevezhetjük őket, a fogazatuk is másmilyen, mintha pl. a macskával hasonlítanánk össze. A kutya fogaza némiképpen hasonlít a mindenevőkéhez, persze csak kisebb mértékben.

Azt szerintem minden kutyatartó tudja, hogy egy pillanat alatt képesek eltüntetni az eléjük rakott ételt, ennek pedig az az oka, hogy a kutyák lényegében nem rágnak. Csak bekapják a kisebb darabokat vagy letépik egy nagyobb darabból, majd gyorsan lenyelik.

Hogy ez a művelet biztonságosan végbemessen, azaz pl. a csontos részek ne sértsék fel a nyelőcsövüket, rengeteg nyálat termelnek. Gondoljunk csak bele, hogy sokszor már az étel szagától / látványától is olyan intenzív nyáltermelés indul be, hogy a földre csorog. (A nyáluk viszont nem tartalmaz enzimeket, így az emésztés itt még nem kezdődik meg, csak a gyomorban!)

Fontos megemlíteni, hogy a stressz rossz hatással van a kutya táplálkozására, pl. összhúzódik a gyomra vagy alacsony lesz a nyáltermelés. Tehát már csak azért is biztosoítani kell a nyugalmat az etetés időponjában! (A stresszes kutya gyakrabban hány és van hasmenése.)

A kutya gyomra olyan erős gyomorsavat termel, hogy a saját belső szerveit is igen intenzíven védenie kell tőle. Ennek érdekében egyfajta nyálkát termel, ami így egy védőréteget képez. A gyomorban kezdődik meg a fehérjék lebontása bizonyon enzimek segítségével, de ennyire részletesen most ne menjünk be szerintem. A lényeg, hogy a gyomornedvek és a gyomor mechanikus mozgásának köszönhetően a felvett táplálék egyre pépesebb, a meg nem emészthető részek pedig hányással távoznak a szervezetből.

Több dologtól függ, hogy a táplálék menny ideig marad a gyomorban. Annál tovább marad ott

  • minél nagyobb részeket nyelt le
  • minél zsírosabb
  • minél kevesebb az éltel víztartalma

A gyomorból a kutya vékonybelébe kerül a pépes állagú táplálék. Itt kezdődik a táplálék alkotóelemekre való lebontása a máj és a hasnyálmirigy termelte enzimek segítségével. Az enzimek is olyan erős anyagok, hogy a szervezetnek itt is nyálkaréteggel kell védenie magát, továbbá itt is történik mechanikai mozgás, mely a keverést és a továbbítást biztosítja. A vékonybél egyúttal a tápanyagok felszívásának is a helye.

Ezek a vérrel a májba továbbítódnak, mely átalakítja a szervezet számára hasznosítható anyagokká. A visszamaradt alkotóelemek egy része felesleges vagy káros, ezek kiürítéséről gondoskodik pl. a vese.

A vékonybél tartalma a vastagbélbe továbbítódik, de itt emésztés már nem megy végbe, ezért az eddig emésztetlen tápanyagokat az itt élő sokfajta baktérium lényegében elrohasztja. Ebben a szakaszban történik még jelentős vízfelszívás is.

Hasznos tudnivalók:

  • Sok bajt okozhat a kutya etetése során nem figyelünk oda a szénhidrátok mennyiségére (ne legyen túl sok)
  • Fontos tudni, hogy sok kutya az felnőtt korára elveszti azon képességét, hogy lebontsa a tejcukrot. (Ez egy speciális cukorféle, mely csak az emlősök tejében található.)
  • A baktréiumok összetételét és mennyiségét nagymértékben befolyásolhajták károsan a gyógyszerek és a rossz táplálkozás is, melyet aztán helyreállítani sokkal nehezebb, mint a megelőzés lett volna.