Védi a kutya testét a külvilág hatásaitól; a mechanikai, a hő- és a vegyi hatásoktól; fontos szerepet tölt be a test hőszabályozásában és a légzésben (bőrlégzés). Normális működése rendkívül fontos; elégtelen működése esetén a szervezetben súlyos zavarok keletkeznek. A bőrben levő idegvégződések felveszik a külvilágból érkező ingereket, és továbbítják azokat. Két rétegből áll. Felső rétege a hámréteg; az alatta levő réteg az irha, amely hajszálereket és tapintótestecskéket tartalmaz.

A bőrfüggelékei a szőr és a karmok. A szőrszál gyökere a bőrben van, megvastagodott vége a szőrhagyma. A gyökeret körülveszi a szőrtüsző, amelyhez ferdén haladó sima izmok illeszkednek, s ezek összehúzódva a szőrszálakat felegyenesítik.

A szőrszálak és a karmok is elszarusodott hámsejtek. A kutya testét fedő szőr tulajdonképpen szaruképződmény. A szőr megújulása a vedlés, amely lehet folyamatos vagy évszakokhoz kötött. A szőr színét a sejtjei között szemcsék alakjában elhelyeződött pigment (festékanyag) határozza meg.

Az emlők átalakult bőrmirigyek; a faggyú- és a módosult verejtékmirigyekből keletkeznek, és az újszülöttek táplálására szolgáló tejet választják ki.