Magyarországon talán az amstaffnak, a rottweilernek és a kuvasznak van a legrosszabb híre. Nem szeretnék abba most belemenni, hogy "minden kutya olyan, amilyenné nevelik", hiszen erről számtalan cikk szól már, viszont próbálunk saját és szakértői tapasztalatokat megosztani, illetve várjuk mindenki hozzászólását, aki közelebbről is ismeri ezt a fajtát!

Ezen az aloldalon a rottweiler kutya a téma, ha pedig még abszolút nem ismered a fajtát, akkor talán előbb érdemes elolvasnod a részletes fajtaismertetőt: http://kutyafajtak.hu/rottweiler-kutya

Agresszív-e kutya-e a rottweiler?
Kivel szemben és mihez képest?:) Ez egy őrző-védő munkakutya, melynek a feladata az elrettentés és az aktív védelem. Nem azért hozták létre, hogy hátrálva ugasson, hanem hogy fizikai erejét kihasználva elhárítsa a veszélyt vagy a támadásokat. Szomorú is lenne, ha csak ugatna, amikor támadni kell.

Mennyire veszélyes ez a kutyafajta?
Ha ok nélkül bántani akarod őt vagy a családját, akkor nagyon. Ha a te kutyád és jól bántál vele, akkor semmivel sem jobban, mint bármely más, nagytestű, erős kutya. Természetesen vannak balesetek, pl. játék közben véletlenül fellök egy kisgyereket, kölyökkorban túl durván játszik más állatokkal, esetleg fájdalmat okozunk neki és odakap - de ez nem rotifüggű, ez minden kutyára igaz.

Miért van ennyi hír arról, hogy megtámadott vagy megölt valakit ez a fajta?
Igen, vannak ijesztő számok arról, hogy hány támadásért felelősek, de egyrészt ezek inkább "védekezések", másrészt érdemes lenne szétválasztani azt, hogy utcán séta közben ugrott egy sétáló személyre vagy pedig a kerítésen belül támadta meg a betörőt. Fontos tudni, hogy ez a kutya nagyon erős és ha ellenállást tapasztal, nem hátrál.

Mondhatom úgy is, hogy ha 100 kisebb testű (vagy kevésbé jó őrzővédő) kutyából 10 támad, az max. a lábat éri el és nem kerül kórházba az ember, de 100 rottweilerből egy is elég ahhoz, hogy a baleseti sebészet garantált legyen. Szóval hiába van sokkal több, más fajta által véghezvitt harapás / támadás, azokból két okból nem lesz hír: 1. nem olyan súlyos a sérülés, 2. nem lehet eladni a bulvársajtónak, mint "újabb harci kutya támadás".

Megőrül-e öregkorára? Megtámadja-e a gazdáját?
Szerintem én hamarabb őrülök meg az ilyen kérdések miatt... :) Egy több száz, de valószínűleg több ezer éve tartott, nemesített kutyafajtáról van szó, aki nem csak kis kedvenc volt, hanem egy rendkívül erős munkakutya. Komolyan azt gondolja valaki, hogy tenyésztette volna bárki is, ha az a kutya önmagára vagy a családra veszélyes lett volna akár fiatalon, akár öregen? Számtalan más kutyát lehetett volna már akkor is munkára fogni, ha ez a fajta veszélyes lett volna.

Bántja-e a gyereket a rottweiler?
Elég sok videó van fent a neten is arról, hogy 50 kilós rottweilerek játszanak alig pár hónapos kisbabákkal, de én nem szeretem az ilyen kiragadásokat, mert 1-2 tapasztalatból nem lehet levonni általános érvényű következtetéseket. Nekünk is volt rotink, de nem szívesen engedtem volna kisgyerek közelébe, mert bár akarattal soha nem bántotta volna, de olyan féktelenül ugrálós, játékos, rohangálós, mindent a szájába vevő egyed volt, hogy nem tudta volna szerintem, hol a határ a játékban. A macskát számtalanszor vette a szájába és rohangált vele, de a macska is tudta, hogy nem akar ártani neki, mindig visszament hozzá olyasmit játszani, amit mi nézni sem bírtunk...

Tehát röviden: NEM, nem fogja sem megtámadni, sem megenni, sem megharapni a jól nevelt a rottweiler a legkisebb gyereket sem, pláne a felnőttek jelenlétében, felügyelet nélkül pedig egyetlen kutyával sem szabad kisgyereket hagyni! Ugyanakkor minden egyed más, tehát a gazdájának kell tudnia, hogy az egyes szituációkban milyen viselkedésre számíthat.

Igaz az, hogy a koponyája lassabban nő, mint az agya, ezért megőrül?
Nemrég hallottam ilyet is, de persze akkora hülyeség, hogy erre válaszolni sem érdemes. Csak azért írom bele, hogy látszódjon: a rottweiler legnagyobb ellensége az emberi butaság és rosszindulat.

Neked volt már rottweilered? Milyen tapasztaltaid voltak? Kérlek, csak akkor írj ide, ha már volt személyes tapasztalatod ezzel a kutyafajtával vagy kérdezni szeretnél! (Azt is leírhatod, amit megbízható rottweiler tenyésztő mondott.)

{flike}