Habár az elején azt írják és mondják, hogy valós eseményeken alakul az Eight below, vagyis a Kutyahideg című film - ez sajnos ÍGY nem igaz. Az élet általában sokkal kegyetlenebb, mint ami a Hollywood képernyőre mer vinni. Az amerikai családi filmek szeretik a "happy end"-et, ezért hajlamosak úgy "kiszínezni", szebbé tenni a történeket.

Mindezek ellenére - vagy éppen ennek köszönhetően - ez egy szép családi film, igazán megható, a fölösleges erőszaktól és gusztustalanságoktól mentes. Ajánlom bárkinek a családból, különösen ha szeretitek a szép szánhúzó kutyákat.

A történet szerint Szibériai husky-kat és Alaszkai malamut-okat látunk a filmben, de szerintem feltűnik köztünk 1-2 Grönlandi kutya is. Ezek mind gyönyörű kutyák, de kérlek, ne feledd, hogy ők északi munkakutyák, nem a magyar éghajlatra valók és igénylik a rengeteg mozgást is. Csak a külseje miatt nem szabad ezeket a fajtákat választani otthonra!

Cselekmény: A közelgő antarktiszi tél előtt még egy utolsó expedícióra mennek a szánhúzó kutyákkal, de egy hirtelen vihar és 1-2 váratlan baleset miatt az események felgyorsulnak és sajnos már csak az embereket tudják kimenekíteni, a kutyákat nem. "Hajtójuk" és gondozójuk ebbe nem tud beletörődni és bár csak jóval később tud visszatérni a bázishoz, azért megteszi ezt az utat, hogy megadja a végtisztességet a kutyái számára. Nem is reménykedhet benne, hogy akár csak egy is túlélte a több hónapnyi hideget és éhezést, de azért történhetnek még kisebb csodák.

[A személyes véleményem az, hogy a film magyar címe elég erőltetett, a történet pedig túl nyálas és sokszor a főszereplő helyében nem csak csöndben bólogattam volna, hanem szájbavágom, aki hülyeségeket beszél és arról győzköd, hogy hagyjam éhen halni és / vagy megfagyni a kutyáimat. De ez egy családi film, szóval ennyi azért belefér. A kutyák miatt nagy jóindulattal legyen 9/10.]

 

A Kutyahideg egyébként egy 1983-ban készült japán film, az "Antarktika" vagy "Antarktisz" újrahasznosítása, ha csúnyán akarok magam kifejezni. Az a film a valóságon alapul, ami nem éppen családbarát. Lentebb leírom, mi az igazság, de csak akkor olvasd el, ha már láttad a filmet, mert nem akarom előre elmondani a végét vagy ahhoz hasonlót!...

 

Lentebb.. 5

 

 

 

 

 

Lentebb.. 4

 

 

 

 

 

Lentebb.. 3

 

 

 

 

 

Lentebb.. 2

 

 

 

 

 

Lentebb.. 1

 

 

 

 

 

Tehát az eredeti történet és az igazság (az online források alapján): Japán kutatók 1958-ben hátrahagytak 15 kutyát a következő expedíció számára, de azt a viharok miatt nem indították el. Két kutató azonban nem bírt a lelkiismeretével, ezért kb. egy évvel később visszamentek a helyszínre. A 15 kutyából 8 el tudott szabadulni a láncaiktól, viszont közülük csak kettő tért vissza a bázisra élve. Tehát valószínűleg 6 veszett oda a bázistól távol és 7 a láncokon. Egyetlen testvérpár maradt életben, két husky.