Kutyabajnok filmkritika | Amerikai film, 2002

Eredeti címe: Snow Dogs

Nehéz erről a filmről higgadtan kritikát írni, mert adott egy kissé sablonos alapfelállás, amiből egész jó dolgokat ki lehetne hozni – de sajnos nem sikerült. Egészen pontosan vannak jó és elgondolkodtató részek benne, de olyan irreális körítéssel, hogy néhol szánalmassá, máshol pedig egyenes felháborítóvá teszik a filmet "kutyás szemmel" és felnőtt fejjel.

Hosszan lehetne írni arról, hogy a Kutyabajnok miért jó vagy rossz film, mert gyors egymásutánban jönnek a jelenetek, de ezt itt most nem kezdem el sorolni, mert akkor nem lenne értelme megnézni a filmet.

Ha olyan szemmel nézzük, hogy szeretjük a kutyákat és többet szeretnénk róluk megtudni, akkor a film óriási csalódás. A kutyák nem ilyenek, nem így viselkednek. Bár nekem még nem volt ilyen fajta, de szerintem a Szibériai Husky egészen más.

Ha családi filmként tekintünk rá, akkor végül is jó, hiszen a karakterek kedvesek, megértőek, néhol viccesek, a kutyák pedig elviszik a hátukon az egészet. Viszont ha gyerekkel nézzük, akkor alaposan el kell nekik magyarázni, hogy ez inkább csak egy mese, mert a kutyák valójában nem ilyenek.

Ha pedig csak felnőttként keresünk egy filmet délutánra, akkor érdemes lehet azért megnézni, mert kicsit benne van a modern emberek egy részének állandó dilemmája. Hol jobb élni? A városi kényelemben, a vagyont hajszolva vagy elvonulni egy kis vidéki faluba és ott egy kis közösségben jóval kevesebbet stresszelni. Ez a film természetesen nem fog válaszokat, illetve túlidealizálják a vidéki életet.

Cselekménye: Adott egy sikeres, nagyvárosi fogorvos, aki egyébként afroamerikai. Kiderül róla, hogy egy Alaszkában élő rokona rá hagyott néhány dolgot, köztük a szánhúzó kutyáit. A főszereplő egyáltalán nem illik bele az hideg északi környezetbe, de dacból be akar nevezni egy szánhúzó versenyre. Egy idő után megszokja, megszereti az új környezetet és az ott élőket és döntenie kell, hogy visszatér-e otthonába.

A Kutyabajnok filmben sajnos túlzásba viszik a humoros és a drámai jeleneteket is. Volt olyan rész benne, amikor "leesett az állam" - de csak azért, mert nem hihetetlen volt, hogy ezt komolyan leforgatta és engedélyezte valaki. Egyedül a film zenéje az, ami szerintem teljesen rendben volt. Sőt, igazából csak az mentett meg több jelenetet. :)

Ezt a filmet egy "legjobb kutyás filmek" cikkben találtam, de fogalmam sincs, hogyan kerülhetett oda. Ez jóindulattal is csak erős közepes. Persze a Fehér Isten mellett ez egy egész jó film, no de hol van egy hasonló környezetben játszódó Kutyahideg-hez képes?..

Erős jóindulattal: 6/10