Hááát, a Fehér Agyar filmek körül elég nagy a káosz. Már javában néztem a legelső verziót, de az internetes portálokon még így sem tudtam elég pontos információkhoz jutni. Pláne nem tudom még, hogy a két Fehér Agyar folytatás közül melyik tartozik hozzá, de megoldjuk. Ha jól tudom, ez egy Jack London könyv feldolgozása.

Nos, nézzük a történet alapját: Adott egy régen elszökött német juhászkutya, akinek a vadonban fia születik egy farkastól. Ő Fehér Agyar, az emberekkel pedig úgy kerül kapcsolatba, hogy a rég elszökött kutya hazatér régi indián gazdáihoz meghalni. A vadonban született, de farkasként viselkedő fia pedig elkíséri.

Fehér agyar külsőre egy németjuhász, de annál sokkal erősebb és harciasabb. Továbbá nagyok a fogai.:) Ha felmerül benned, hogy létezhet-e farkas - kutya hibridizáció, ezt a két kutyafajtát ajánlom a figyelmedbe: csehszlovák farkaskutya és a saarloosi farkaskutya.

A történet és a kivitelezés mai szemmel nézve kissé butácska, de ne feledjük, több mint 40 éves film! Például ugat a "farkas-kutya" és a gyerek megszólal, hogy "de fehérek az agyarai", mire a válasz, hogy ok, akkor a neve Fehér Agyar lesz. Most kérdem én, melyik kutyának nem fehérek a fogai? Miért nem letett úgy megírni / szikronizálni, hogy "de NAGYOK az agyarai"?! Egyébként a borítón lévő "indián főszereplő" teljes szövegét tekintve olyan 80%-ban mondja, hogy "Fehér Agyar, Fehér Agyar", 20%-ban, meg bármi mást - szóval túl sokat nem tesz hozzá a történethez.

Cselekmény röviden: Fent északon aranyásók létrehoznak egy kisvárost, melyet körülölel az igazi, ősi vadon. Igaz, ebből mindössze két indiánt látunk, de a nagy kontraszt azért megvan. Fehér Agyar az indiánok kutyája, de végül a fehérek közé kerül. Először a rosszakhoz, majd a jókhoz és segít legyőzni a rosszakat akár az élete árán is. A készítől próbáltak bele sok fordulatot tenni, de a történet tényleg csak ennyi, hogy az elpusztíthatatlan szuper-farkas-kutya soha nem riad meg a harctól és mindig a jók oldalán küzd a rosszak ellen.

A Fehér Agyar című 1973-es (vagy 1972-es?) film több helyen is tele van buta vagy nagyon sablonos beszólásokkal, a történetet is láttuk ezerszer, azaz a becsapott aranyásókból meggazdagszik a helyi kiskirály, de végül elnyeri büntetését. Ha mint kalandfilmet nézzük, akkor nem kifejezetten nagy szám, de ha kutyás filmként tekintünk rá, pláne ha szeretjük a németjuhászt, akkor egyszer érdemes megnézni. Még mindig jobb, mint egy átlagos, profitorientál halálgagyi amerikai akciófilm, amiket csak a látvánnyal vagy a főszereplővel adnak el.

Azért készüljünk rá fel, hogy van benne élet-halálra menő kutyaviadal, elharapott nyakú bűnöző, hasbaszúrt egyéb szereplők. Folyik a a vér benne elég sokszor, így 12 éven aluli gyereknek nem ajánlott.

Egyéb: A két pozitív férfi főszereplő tisza Bud Spencer - Terence Hill stílusban adják elő a verekedős jelentüket, de most nincs kedvem jobban utánanézni, melyik páros volt előbb. A film főszereplője egyébként az a Franco Nero, aki a honfoglalásban is sokat nézett csöndben... A filmben egy szereplő van, aki igazán szimpatikus volt... egyedül neki volt jó humorérzéke.:)