Ma a Bogáncs című magyar film van soron, de előre szólok, hogy elfogult vagyok. Fekete István Bogáncs című írása alapján készült, igaz abban egy puMi a főszereplő, ebben pedig egy puLi kutya van.

Sajnálom, de a szívem szakad meg, amikor nézem ezeket a régi filmeket... Rám mindig nagy hatással van az a tény és tudat, hogy annak az utolsó generációnak a tagja vagyok, akik még látták-láthatták a régi magyar vidéki életet belülről és a szemünk előtt tűnik el az egész, hogy valami olyan váltsa fel, ami se nem jó, se nem természetes. (Gondolok itt arra, hogy ázsiai "rabszolgák" által fillérekért elkészített elektronikai termékeket veszünk horror árakon csak a neve miatt, miközben mérgezzük magunkat az agyontartósított, fél világon át utaztatott ételekkel. Pedig szüleim gyerekkorában kb. minden előállítható volt 1000 méteres körzetben, amiben valóban szükségük volt a mindennapok során - és akár ma is meg lehetne csinálni.)

De persze tudom, hogy nem szabad így itt és most így belemennem, csak azért tettem mégis, mert biztos vagyok abban, hogy egy mai tizenéves számára ez a film már szinte feldolgozhatatlan. Tőle ez a világ már annyira távoli, hogy vélhetően sem a motivációkat, sem a miérteket nem érti. Mindezek miatt ez a film inkább az idősebbek számára lehet jó választás, akik szülei, nagyszülei még úgy éltek és gondolkodtak, ahogyan a filmbéli szereplők.

A film közel sem tökéletes, ezen nincs mit szépíteni - ezt a filmet a hangulatáért érdemes megnézni. Egyes részek se nem izgalmasak, se nem humorosak mai szemmel, plusz eleve reménytelen egy könyv tartalmát egy órába sűríteni és a kutya sem képes megtanulni vagy élőadni mindazt, amit leírni "olyan könnyű".

Cselekmény: Adott egy juhász és a Bogáncs nevű puli kutyája, plusz a gyerekkorú segéde, aki bizony szeret rendetlenkedni és a kutyát is inkább játszótársnak tekinti, mint munkatársnak, holott Bogáncs igazi munkakutya, profi terelőkutya. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a juhász magára hagyja a fiút a nyájjal és a kutyával, aki a fiú felelőtlensége miatt csapdába esik. Bogáncs elveszik, sőt életveszélyes helyzetekbe is kerül, de hála okos, kedves természetének, mindig talál egy ideiglenes gazdát az utazásai során.

A film központjában nem feltétlenül kutya van, inkább emberi sorsokat látunk - őket köti össze ez az imádnivaló puli kutya.