Balto 3. - Száguldó kutyaszán filmkritika

A film eredeti címe: Balto III, Wings of Change

Cselekmény: Balto és Genna egyik fia ugyanolyan jó szánhúzó szeretni lenni, mint az apja volt, de a civilizációs fejlődéssel együtt jár a posta fejlődése is. Megjelennek az első kereskedelmi célú repülőjáratok ebben az időszakban felváltják a lassabb és kockázatosabb csomagszállítási módokat. Ebbe persze elinte  sem az emberek, sem a kutyák nem akarnak beletörődni és versenyre hívják a repülőgépeket...

A 21. századból persze ez egy értelmetlen verseny, hiszen már régóta tudjuk a végeredményt, de akkoriban ez talán még nem volt olyan nyilvánvaló. Ha belegondolunk, manapság az online kereskedelem harcol a hagyományos üzletekkel, az elektromos autók a régi benzinmotorokkal. Csak a változás állandó az emberiség történelmében. :)

No de visszta a filmhez, amiben szintén vannak „felesleges” éneklős részek, de nem túl zavaró, illetve ez valamilyen szinten hozzátartozik a mesékhez. Különösen így volt ez még 14 évvel ezelőtt, 2005-ben.  Ugyanakkor a Balto 3. sokkal inkább méltó folytatása az 1. résznek, mint a „Farkaskaland”. Sőt, ez a film történelmileg is megállja a helyét, ugyanis éppen a szérumfutás következményeként kezdtek az emberek rádöbbenni arra, hogy fejleszteni kell a postaszolgálatot az ilyen nehezen megközelíthető helyek esetén.

A cuki állatokon túl ebben a mesében van humor, jellemfejlődés, szerelem.. és néhány mélyebb gondolat is, amik miatt szerintem érdemes mindenképpen megnézni egyszer. Igazából a Balto trilógiából csak az elsőt és ezt, az utolsót érdemes választani, a 2. rész gyengére sikerült.